Het begon in Canada

Sinds 1991 worden in Canada blinden geleidehonden getraind voor jongeren vanaf 12 jaar. Intussen zijn er tientallen instructeurs en meer dan 2000 blindengeleidehonden op­geleid in Canada alleen, zonder overheids­steun. Het initiatief kan op internationale bewondering rekenen en kreeg navolging in de VS. In 2007 ging Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk van start, onder de­zelfde vlag en met dezelfde filosofie.

Dogs4Blind in België

Dogs4Blind is de VZW dat blinde jongeren, Fondation Frédéric Gaillanne en de hon­den in contact brengt met elkaar en ervoor zorgt dat jongeren een blindengeleide­hond kunnen verwerven.

Bij Dogs4Blind krijgt elke jongere tussen 12 en 18 jaar de kans om door het leven te gaan met een geleidehond. In deze leeftijdsca­tegorie ontwikkelt een kind zich van kind naar volwassene en leert het de echte we­reld kennen waarbij zelfstandigheid een belangrijk gegeven is. Blindengeleidehon­den maken daarom een belangrijk deel uit in deze fase van het leven van blinden.

Sedert 2022 hebben we in België een eigen Centrum voor geleidehonden waarbij er vanalles te beleven valt:

- Secetariaat van onze VZW

- Info over de opleiding van onze geleide honden.

- Info en screening van Puppypleeggezinnen

- Educatieve werking voor groepen: ervaring over een visuele beperking

- Workshops en cursussen keramiek voor mensen met en zonder een visuele beperking

- Training van onze honden

- Bar TVV Dogs4blind

- Aanmelding vrijwilligers

-Vertrekpunt evenementen

 

Spring gerust eens binnen op woensdag of zaterdagmiddag tussen 14.00u en 17.00u

Heistlaan 124 (Ingang Evendijk)

8301 Knokke-Heist

+32 470 33 79 77

 

Ons team bestaat uit een groep van enthousiaste en bekwame medewerkers waaronder enkele ervaringsdeskundigen met een visuele beperking. We kunnen altijd rekenen op een aantal vrijwilligers met een hart voor honden en jongeren om onze evenementen te ondersteunen.

Samenwer­king aan met Fondation Frédéric Gaillanne

Dogs4Blind gaat een intense samenwer­king aan met Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk. De Franse poot heeft uitgebrei­de ervaring met de training van jongeren en hun geleidehonden. Het is een bestaande, goed geoliede werking met de nodige infra­structuur en een eigen kweekprogramma. Die know-how wordt gratis ter beschikking gesteld. Dogs4Blind leidt in 2019 vijf hon­den op tot blindengeleidehond.

 

  • Centra voor evaluatie

    Waar kan ik terecht ?

    Lees meer
  • Partner worden?

    Hoe en waarom?

    Lees meer