Het doel van een blindengeleidehond

In het reguliere circuit in Vlaanderen wordt de training van blindegeleidehonden enkel professioneel ondersteund voor meerderjarigen. Dogs4Blind kiest resoluut voor ondersteuning van jongeren van twaalf jaar. Het is net in die cruciale tienerjaren dat je jezelf en de wereld leert kennen, grenzen aftast en verlegt, beslissingen neemt. Het is net dan dat je alle steun kan gebruiken. Onze doelstelling is om de wachttijd voor een blindgeleide hond in te korten.

Volwassen of piepjong, maakt niet uit

De praktische en sociale gevolgen van blindheid en slechtziendheid zijn zelden aangenaam. Je schoenen vinden, de winkelstraat doorkruisen of de bus nemen: moeilijk of onmogelijk. Je wereld wordt snel héél klein, en de druk op je directe omgeving vaak groot.

Een geleidehond die op een juiste manier in je leven verschijnt kan op meer dan één vlak een hemelsbreed verschil maken. Meer zelfstandigheid, en dus minder dagdagelijkse details waar je hulp van anderen voor moet vragen. Meer sociaal contact, want je kan gaan en staan waar je wil. Meer zelfvertrouwen, en meer vertrouwen van je omgeving die ziet dat je een veilige gids hebt.

Niet elk kind van twaalf of ouder is mentaal klaar voor een geleidehond. Niet alleen de hond, ook het baasje moet getraind worden. En daar is flink wat discipline en volwassenheid voor nodig. De centra Low Vision evalueert samen met het bestuur van Dogs4Blind elke kandidatuur in functie van slaagkans en noodzaak.

Kortom: een geleidehond geeft je je zicht niet terug, maar wel een groot stuk van je zelfredzaamheid. De samenwerking met zo’n trouwe partner is niet voor iedereen even evident, en kost buiten concentratie, inzet en durf ook heel wat geld.

 

DOGS4BLIND

Sinds 2022 beslisten we om zelf honden op te leiden zodat we de wachttijd (momenteel 3-4 jaar) kunnen inkorten.

Met ons bestuur en team van experten leiden we honden kwalitatief op tot blindgeleide honden.

Ons centrum is gelegen in Knokke-Heist.

 

Wil je meer info of wil je een bezoek brengen aan ons centrum? neem dan zeker contact op, we verwelkomen je graag!

  • Centra voor evaluatie

    Waar kan ik terecht ?

    Lees meer
  • Partner worden?

    Hoe en waarom?

    Lees meer