Het doel van een blindengeleidehond

In het reguliere circuit in Vlaanderen wordt de training van blindegeleidehonden enkel professioneel ondersteund voor meerderjarigen. Dogs4Blind kiest resoluut voor ondersteuning van jongeren van twaalf tot achttien. Het is net in die cruciale tienerjaren dat je jezelf en de wereld leert kennen, grenzen aftast en verlegt, beslissingen neemt. Het is net dan dat je alle steun kan gebruiken.

Volwassen of piepjong, maakt niet uit

De praktische en sociale gevolgen van blindheid en slechtziendheid zijn zelden aangenaam. Je schoenen vinden, de winkelstraat doorkruisen of de bus nemen: moeilijk of onmogelijk. Je wereld wordt snel héél klein, en de druk op je directe omgeving vaak groot.

Een geleidehond die op een juiste manier in je leven verschijnt kan op meer dan één vlak een hemelsbreed verschil maken. Meer zelfstandigheid, en dus minder dagdagelijkse details waar je hulp van anderen voor moet vragen. Meer sociaal contact, want je kan gaan en staan waar je wil. Meer zelfvertrouwen, en meer vertrouwen van je omgeving die ziet dat je een veilige gids hebt.

Niet elk kind van twaalf of ouder is mentaal klaar voor een geleidehond. Niet alleen de hond, ook het baasje moet getraind worden. En daar is flink wat discipline en volwassenheid voor nodig. Het Centrum voor Visuele Revalidatie en Low Vision van het UZ  evalueert samen met het bestuur van Dogs4Blind elke kandidatuur in functie van slaagkans en noodzaak.

Kortom: een geleidehond geeft je je zicht niet terug, maar wel een groot stuk van je zelfredzaamheid. De samenwerking met zo’n trouwe partner is niet voor iedereen even evident, en kost buiten concentratie, inzet en durf ook heel wat geld.

Fondation Frédéric Gaillanne

Fondation Frédéric Gaillanne, het Franse trainingscentrum waar Dogs4Blind mee samenwerkt, biedt de training van geleidehond en baasje kosteloos aan, maar per hond lopen de kosten dan nog steeds gemakkelijk op tot 25.000 à 30.000 euro. Een bedrag dat Dogs4Blind op verschillende manieren draaglijker probeert te maken voor de betrokken families en het voortbestaan en professionele aanpak van het opleidingscenter te garanderen.

 • Centra voor evaluatie

  Waar kan ik terecht ?

  Lees meer
 • Blijf op de hoogte

  Lees het laatste nieuws

  Lees meer
 • Een vrijblijvend gesprek?

  Wil je meer info over Dogs4blind?
  Wil je meer info voor een geleide hond?
  Wil je ons graag meehelpen?

  Contacteer ons snel!

  Lees meer
 • Partner worden?

  Hoe en waarom?

  Lees meer
 

Newsletter